Respiratoire revalidatie

Inhoud van ons programma voor patiënten met longproblemen:

Oefentherapie

Door middel van fysieke inspanning zoals wandelen, fietsen ... proberen we jouw conditie op een verantwoorde manier te verbeteren. Indien nodig kunnen we het programma aanvullen met spierkrachttraining van zowel perifere spieren als ademhalingsspieren. Er is zuurstof aanwezig in de praktijk via zuurstofbronnen zoals een O2-concentrator of een gasfles, zodat er indien nodig hiermee getraind kan worden.

Andere therapieën

Naast fysieke training is er ook aandacht voor andere aspecten zoals ademhalingskinesitherapie (autogene drainage om je slijmen makkelijker op te hoesten, NIV). Wanneer het voor jou een meerwaarde kan zijn, is het mogelijk om beroep te doen op aanvullende diensten zoals psychologische ondersteuning, voedingsadvies en/of rookstopbegeleiding.

Educatie

Een laatste belangrijk onderdeel van het programma bestaat uit educatie. Hierbij gaan we proberen jou en jouw familie meer inzicht te geven in de ziekte en het verloop ervan. Zo proberen we jullie te helpen met de ziekte te leren omgaan. Bovendien kom je in de revalidatiezaal lotgenoten tegen, waardoor je in gesprek kan gaan met mensen die hetzelfde doormaken.