Cardiale revalidatie

Inhoud van ons programma voor patiënten met hartproblemen:

Cardiotraining

Er wordt een revalidatieprogramma opgesteld op basis van de resultaten van een cardiopulmonale exercise test. Deze fietsproef gebeurt onder begeleiding van onze cardiorespiratoire revalidatiearts waarbij zowel een rust-ECG als een ECG tijdens de inspanning afgenomen wordt. Hierdoor zien we dat het zeker safe is om te trainen. Ook tijdens onze aerobe trainingen zal via een hartslagmeter monitoring gebeuren om alles goed onder controle te houden.

Krachttraining

Bij cardiale patiënten zien we vaak spierzwakte bijkomend bij de lage inspanningstolerantie. Daarom speelt krachttraining ook een belangrijke rol in de revalidatie van hartpatiënten. Er wordt een op maat gemaakt schema opgesteld op basis van afgenomen krachttesten. Zowel spieren van het onderste lidmaat als die van het bovenste lidmaat kunnen getraind worden, afhankelijk van de nood bij elke patiënt.

Educatie

Bij educatie is ziekte-inzicht als eerste een belangrijke factor. Ook een actieve en gezonde levensstijl wordt aangeraden, zodat het niet stopt bij het revalidatieprogramma alleen. De patiënt zal voeding en beweging in het dagelijkse leven moeten implementeren en hier extra focus op blijven leggen in de toekomst.